09 May 2011

Evrovizija pred vratima...

  Sutra je veliki dan, ustvari bar za ljubitelje Evrovizije :) . Videcemo da li ce "Caroban" gospodin da nam otvori velika vrata finala...

  Ove godine se u Diseldorfu, u Nemackoj, odrzava 56. takmicenje za Pesmu Evrovizije, a ovako je sve pocelo...

  1955. godine, EBU ( European Broadcasting Union ) je dosla na ideju da se organizuje muzicko takmicenje, u vise zemalja, kao televizijski shou program, po ugledu na italijanski San Remo koji se odrzava od 1951. godine,  koji bi prenosile sve zemlje ucesnice.

  Bez prekida, Pesma Evrovizije se emituje od 1956. godine, sto je cini najduze emitovanim shou programom u celom svetu.

  Mogucnost ucestvovanja nije strogo odredjena geografskikom pozicijom zemlje.

  Zbog velikog ucesca u budzetu Evrovizije, Nemacka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Spanija imaju obezbedjeno udesce direktno u finalnom takmicenju bez obzira na plasman od predhodne godine, tako da su prozvani "velika cetvorka" kako je bilo sve do ove godine kada im se ponovo pridruzuje i Italija, bez obzira sto se nije takmicila prethodnih 10 godina i formira se "velika petorka". Za zemlje tanjeg novcanika :) sutra je prva polu finalna "borba"za finale medju kojima je i nasa Nina.

  Ko zna mozda se i ona vrtoglavo popne do zvezda, jer mnogi danas poznati izvodjaci, kao otskocnu dasku su iskoristili bas Evroviziju. ABBA, ciju su pesmu Watwrloo gledaoci proglasili najboljom evroviziskom pesmom svih vremena, Selin Dion,  Hulio Iglesijas... Do sada nasu zemlju na Pesmi Evrozizije su predstavljali,
Zdravko Colic, Korni Grupa, Danijel Popovic, Vlado Kalember i Izolda Barudzija, Bebi Dol...i jos mnogi dok je za sada svakako najveci uspeh postigla Marija Serifovic sa pesmom Molitva i tako 2008. dovela  Pesmu Evrovizije u Beograd.

  Bilo kako bilo videcemo sta ce se sutra desiti...od 21 cas na programu RTS-a, od tad nisam tu :) eto da znate, nemojte me traziti :) gledam Evroviziju ;)

No comments:

Post a Comment